gtag('config', 'UA-132871016-2'); Hardlopen met een glimlach, dit zijn de voordelen - Hardloopenergie

Hardlopen met een glimlach

Hardlopen met een glimlach

ONTSPANNEN HARDLOPEN; KAN DAT DAN?

Als ik zelf aan het hardlopen ben, tijdens mijn vertrouwde rondje ‘Singel’ in Utrecht, zie ik heel veel hardlopers. De één nog fanatieker dan de ander, althans dat denken ze zelf. Want juist de goed getrainde hardlopers weten een bepaalde ontspanning in hun hardloophouding te behouden. Zij proberen, hoe zwaar het ook wordt, een ‘lichte’ loop te houden en blijven ook bewust op zoek naar de ontspanning in hun lichaam.

Een extreem voorbeeld hiervan is Dafne Schippers (die ik eigenlijk nooit tegenkom op ‘de Singel’). Bij een 100 meter sprint zou je verwachten dat ze haar lichaam volledig aanspant om alles eruit te halen wat erin zit. Maar dat is niet het geval. Zij zegt daar zelf over in een interview met de Telegraaf; ‘Het is spannend om ontspannende passen te maken terwijl je voor je gevoel minder hard gaat. Als je die souplesse weet te vinden is het bijna vliegen.’

Als het voor een 100 meter sprintster dus belangrijk is om zoveel mogelijk ontspannen te kunnen hardlopen, dan geldt dat helemaal voor jou als recreatieve hardloper, toch?

De voordelen van hardlopen met een glimlach

Ontspannen hardlopen lijkt een hele opgave. Maar wat nu als het zo simpel is als af en toe een glimlach op je gezicht te toveren tijdens het hardlopen?

Uit onderzoek van het wetenschappelijk tijdschrift ‘Psychology of Sport and Exercise’ blijkt dat hardlopers die tijdens het hardlopen (af en toe) lachen 2% efficiënter hardlopen (bron: CNN – artikel). Deze hardlopers verbruikten 2% minder zuurstof voor dezelfde inspanning.  Nu lijkt 2% verbetering niet heel veel, maar deze is wel vanaf morgen voor jou gratis beschikbaar.

Een rondje met een glimlach

Bij Hardloopenergie geven we verschillende trainingen. Door mijn achtergrond als trainer in ‘Bewust Hardlopen’, weet ik hoe belangrijk het is om met aandacht hard te lopen. Dit klinkt voor veel hardlopers niet aantrekkelijk, want is het niet heerlijk om je verstand op nul te zetten en te gaan?

Dat kan natuurlijk ook echt lekker zijn, maar de kans is groot dat je het helemaal niet voor elkaar krijgt om je verstand echt op nul te zetten. Je bent stiekem toch aan het denken, je gebruikt veel kracht en je verbruikt veel energie.

Probeer de komende tijd tijdens het hardlopen eens wat vaker bewust te kijken en luisteren naar je lichaam. Met als belangrijkste vraag aan jezelf: kan ik nog iets ontspannender hardlopen? En dan kom je erachter dat het kan. Kijk om je heen, misschien wordt je blij van de vogeltjes die je hoort fluiten of van de zon die heerlijk schijnt, of kun je nog eens lachen om die slechte grap van je collega eerder op de dag.

De glimlach zit nu standaard in mijn repertoire als ik ga hardlopen. Als ik een slechte dag heb, of het is een zware training, dan nog steeds probeer ik een kleine glimlach te krijgen. Mijn lichaam ontspant een beetje en ik krijg weer iets meer Hardloopenergie.